Wanneer het misgaat, is zorgvuldigheid cruciaal
Een casus van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen je organisatie brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Wat is de juiste aanpak? Hoe ondersteun je betrokkenen op een respectvolle manier? Hoe communiceer je transparant, zonder verdere schade te veroorzaken?
Van organisaties wordt vaak veel verwacht: ze moeten luisteren naar slachtoffers, reageren op daderschap, sancties bepalen, een veilige werkomgeving garanderen en ondertussen het grotere geheel blijven bewaken. Maar niet alles ligt binnen de mogelijkheden van een organisatie. Daarom is het essentieel om realistisch te kijken naar wat wél kan – voor zowel de betrokkenen als de organisatie zelf.
Ik ben er niet om te oordelen, maar om mee te denken, structuur te brengen en handelingsperspectief te bieden. Er is geen standaardoplossing, maar wél een manier om hier zorgvuldig, menselijk en strategisch mee om te gaan.
Wat bied ik aan?
🔹 Crisisbegeleiding – Directe ondersteuning bij acute casussen: wat moet er nu gebeuren?
🔹 Interne analyse – Samen kijken naar wat er mogelijk en haalbaar is: gesprekken met teams, slachtoffers of daders, en vormingen op maat.
🔹 Strategisch advies – Hoe ga je als organisatie om met communicatie, beleid en interne processen?
🔹 Trajectbegeleiding – Langdurige ondersteuning om structurele verandering door te voeren.
🔹 Media & communicatie – Hoe formuleer je een boodschap die recht doet aan de situatie en alle betrokkenen?
Voor wie?
- Organisaties die geconfronteerd worden met een casus van grensoverschrijdend gedrag en niet weten hoe te handelen.
- Leidinggevenden die een helder en doordacht plan willen om correct en menselijk te reageren.
Dit is geen kwestie van ‘damage control’. Het gaat over zorgvuldig omgaan met mensen, verantwoordelijkheid nemen en realistisch kijken naar wat een organisatie kán betekenen.
Heb je advies nodig bij een complexe casus? Laten we samen kijken naar een oplossing.
